Van afvalstroom naar waardestroom
Jaarlijks wordt er in Nederland 250 miljoen kilo aan citrusschillen weggegooid. Waar sinaasappelschillen normaliter als afvalstroom worden gezien waar kosten aan verbonden zijn, ontwikkelden PeelPioneers en D&W Process Technology een bioraffinage concept om dit ‘afval’ om te zetten in food & feed-ingrediënten en chemische bouwblokken. Daarbij kun je denken aan oliën en voedingsvezels voor de food industrie met toepassingen in onder andere bakkerijproducten, vlees(vervangers), soepen en sauzen.
Projectleider Sytze van Stempvoort van PeelPioneers beschrijft vol overtuiging hoe het MIT Zuid-project beide bedrijven in staat heeft gesteld om voedingsvezels en flavonoïden uit sinaasappelschillen te winnen. Waar in het verleden 10% van de sinaasappelschilmassa waarde vertegenwoordigde, stelt het nieuwe proces beide bedrijven in staat om uit 60% aan waarde te behalen. Deze voedingsvezels en flavonoïden vormen grondstoffen voor onder andere de voedingsmiddelenindustrie. Waar in het verleden deze grondstoffen geïmporteerd werden uit citrus producerende landen, schept het ontwikkelde proces de mogelijkheid om deze grondstoffen in Zuid-Nederland te produceren.
Samen pionieren
“Voor een ‘niet-citrus’ land als Nederland is dit een uniek proces. Hierin gaat het ook om de manier waarop je kijkt naar afvalstromen”, zo stelt Sytze van Stempvoort. Waar andere bedrijven het sap uit de sinaasappel centraal stellen, stellen wij hun afvalproduct (de schil) centraal”. “Wij draaien het proces dus om en kijken wat de schil zijn geur, smaak en structuur geeft”. Beide partijen pionieren samen in dit ontwikkelproces, waarbij PeelPioneers expertise inbrengt op het gebied van R&D en grondstofwinning en D&W Process Technology zijn strepen heeft verdiend op het gebied van werktuigbouwkunde en procestechnologie.